De Groenen-partij is te belangrijk om het over te laten aan mobs op sociale media

Ik ben sinds 2010 lid van de Australische Groenen, maar de recente, lelijke episode waarin ik werd afgezet als Victoriaanse convenor, roept echte zorgen op over de toekomst van een partij die beweert voorvechter van democratie te zijn.

De Groenen vechten voor dingen waar ik in geloof: sociale rechtvaardigheid, economische herverdeling, vrede en proberen onze planeet te redden van een milieuramp. Als feministe, antiracist, onderwijsactivist, vakbondsman en milieuactivist werd ik natuurlijk actief in de Groenen, net zoals ik mijn hele leven actief ben geweest in veel gemeenschaps- en campagnegroepen.

De leider van de Victoriaanse Groenen, Samantha Ratnam, heeft de verkiezing van Linda Gale als staatsvoorzitter vernietigd.

De leider van de Victoriaanse Groenen, Samantha Ratnam, heeft de verkiezing van Linda Gale als staatsvoorzitter vernietigd. Credit:Joe Armao

Op 11 juni werd ik verkozen tot staatssecretaris bij een democratische stemming van meer dan 900 Groenen-leden. Ik wilde het werk van de partij graag steunen toen we van onze meest succesvolle federale verkiezingen ooit naar de Victoriaanse verkiezingen in november gingen.

Twee dagen later brak de hel los. Een gemeenteraadslid van de Groenen, de plaatsvervangend burgemeester van Port Phillip, Tim Baxter, plaatste op sociale media dat mijn verkiezing “een duidelijke boodschap afgeeft [that] transgenders zijn niet veilig op dit feest”. Het bericht van Baxter is geliked en gedeeld. Veel. Zijn beledigende en lasterlijke beschuldigingen dat ik transfobische opvattingen heb, dat ik institutionele macht gebruik om afwijkende meningen te verpletteren, dat ik onverdraagzame en hatelijke ideeën promoot, werden herhaald en versterkt op Twitter.

Ik werd bestempeld als ‘transfobisch’ omdat ik in 2019 co-auteur was van een intern discussiestuk als reactie op een voorstel dat door andere Groenen-leden was gepubliceerd met de titel ‘Trans-uitsluitende retoriek’, dat tot doel had het debat over kwesties van sekse en gender te verbieden.

Linda Gale brievenbus voor de Groenen.

Linda Gale brievenbus voor de Groenen.

Ik vroeg of er mogelijke complicaties waren met betrekking tot de rechten van niet-transvrouwen – in de sport, in intieme medische procedures, in opvangcentra voor huiselijk geweld, in ziekenhuisafdelingen en gevangenissen – en zo ja, hoe zou de partij deze moeten aanpakken? Een politieke partij die wetgeving wil maken, moet volwassen genoeg zijn om met dergelijke complexiteit om te gaan.

Toen de storm op de sociale media om me heen losbarstte, besloten de parlementsleden van de partij benzine op het vuur te gooien, in plaats van de zaken tot bedaren te brengen door trans-leden gerust te stellen over de gevestigde steun en pleitbezorging van de Groenen voor LGBTIQA+-rechten. Onder leiding van senator Janet Rice gebruikten parlementsleden en lokale raadsleden, waaronder Tim Read, Sam Hibbins en Lidia Thorpe, sociale media om te verklaren dat mijn ambtstermijn als voorzitter onhoudbaar was.

De aanvallen waren persoonlijk en verontrustend, maar er staan ​​hier veel belangrijkere dingen op het spel dan mijn gevoelens. Die aanvallen dagen uit of leden het recht hebben om complexe en gevoelige kwesties binnen de partij te bespreken. En het nietig verklaren van mijn verkiezing is een verontrustende zet van een partij die de basisdemocratie als kernprincipe hooghoudt.

Leave a Comment